Személyre szabott étkezés
Tanácsadóink segítségével
Táplálkozási szakértői segítség
Lehetőséged van az általunk szállított étkezésekkel kapcsolatban felkeresni a táplálkozási tanácsadót.
Rugalmas és célzott
Specifikus egészségi állapotodat, életmódodat és céljaidat veszi figyelembe.
Támogatja a súlykontrollt
Kiegyensúlyozott táplálkozás igényeidre szabva ételadag és a hozzávalók alakításával.
Speciális étrendre szabott
Ételallergiádat és étel érzékenységedet figyelembe véve állítjuk be étrendedet.
Mit tartalmaz szolgáltatásunk?
Felmérés
A regisztrációdat követően a kitöltött kérdőívedet táplálkozási tanácsadónk kiértékeli. Hozzád igazítjuk az adagokat és a hozzávalókat. Figyelembe vesszük az életviteled, az általad megadott allergéneket és a céljaidat.
Konzultáció
Ameddig aktív tagja vagy az ÉtkezzJól! közösségnek, addig lehetőséged van az általunk szállított étkezésekkel kapcsolatban emailben felkeresni a táplálkozási tanácsadót - tanacsadas@etkezzjol.hu.
Változás visszajelzés
Ahogy változik a súlyod vagy az életkörülményeid (többet / kevesebbet edzel, időközben kiderül, hogy allergiás vagy például a borsóra, vagy nagyon stresszes időszak következik a munkahelyeden stb.) úgy a tanácsadóval egyeztetve tudsz módosítást kérni az étrendedet illetően.
Miben tudunk segíteni?
Fogyási cél
A célsúlyodhoz igazítva beállítjuk az ételadagodat.
Tömegnövelés
Olyan étrendet alakítunk ki, amely céljaidhoz igazodik.
Súlymegtartás
Biztosítjuk a teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendet.
Laktózérzékenység
Csak laktózmentes és növényi tejtermékeket használunk
Tejfehérje érzékenység
Lehetőséged van tőlünk tejfehérje mentes étkezést kérni. Ebben az esetben kizárólag növényi tejszínt adunk.
Lehetőséged van az általad nem kedvelt alapanyagok kizárására.
Ha például ...
... nem szereted a brokkolit, akkor más hozzávalóval helyettesítjük.
... törekszel a gluténmentes étkezésre, akkor a hozzávalókat gluténmentes alapanyagokkal helyettesítjük.
... allergiás vagy a dióra, akkor kihagyjuk.
Mi van abban az esetben ha
Cukorbeteg vagyok vagy inzulinrezisztenciám van?
Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén pontosan meghatározott szénhidrátot kell tartalmaznia minden étkezésnek, figyelembe véve az étkezés időpontját, gyakoriságát, és a beteg esetleges gyógyszeres, illetve inzulinos kezelését, hogy elkerülhetők legyenek a szélsőséges vércukor-ingadozások, hiszen a cukorbetegséget a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának csökkent termelődése vagy hiánya, illetve az inzulinhatás elmaradása okozza.
Minden esetben a kezelőorvos által előírt étrend kötelező tényező a kezelés sikerének érdekében. A rosszul diétázó cukorbeteg előbb-utóbb súlyos szövődmények fellépésére számíthat (szem-, vese-, idegrendszeri vagy érrendszeri károsodások), az inzulinrezisztenciából pedig 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.
Táplálkozási tanácsadónkkal konzultálva lehetőség van az adagok személyre szabására (szénhidrátforrás és fehérjeforrás esetében), ám a receptúrák különbözősége miatt nem tudjuk garantálni, hogy minden étkezés pontosan ugyanannyi gramm szénhidrátot tartalmaz majd, amennyire egy cukorbetegnek szigorúan szüksége van. Vacsoránkat pedig szénhidrátforrás nélkül készítjük vásárlóink számára, ami cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára nem ajánlott, így a vacsoránknál pótolnod kell a előírt szénhidrátforrást.
Krónikus beteg vagyok?
A krónikus betegségek kialakulása elég összetett, függ genetikai és környezeti tényezőktől egyaránt. Az étrendváltozás egyes tüneteket csökkenthet akár hosszú távon is, de önálló terápiaként nem feltétlenül alkalmazható. Orvossal egyeztetve viszont a megfelelő kezelés támogatója lehet.
Ha bármilyen krónikus betegséged van, mindenképpen az az első, hogy konzultálj a kezelőorvosoddal az adott étrendi ajánlásokkal kapcsolatban. Ezután pedig velünk és táplálkozási tanácsadónkkal, hogy biztonsággal tudjuk-e teljesíteni az egészségednek megfelelő igényeket.
Gluténérzékeny vagyok?
A lisztérzékenység más néven cöliákia (coeliakia) az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér/glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztása hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyítani nem tudják, így a diétát egész életen át kell tartani.
A betegség kezelése a gluténmentes diéta szigorú betartása. Az étrendből el kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz. Fontos, hogy lisztes, illetve glutén-tartalmú ételeket akkor sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a cöliákiások számára toxikus gliadin vagy esetleg olyan eszközökkel készítették el a gluténmentes ételeket, amelyek korábban már érintkeztek lisztes, illetve glutént tartalmazó alapanyagokkal (ezt hívják keresztszennyeződésnek)
Mivel az ÉtkezzJól alapvetően nem gluténmentes alapanyagokkal főz, ezért törekszünk a glutént tartalmazó alapanyagok kizárására az étrendedből, ám a keresztszennyeződéseket nem tudjuk kivédeni, így a teljes gluténmentességet nem tudjuk vállani Számodra.
Várandós vagy szoptatós kismama vagyok?
Várandósságkor vagy a szoptatási időszakban már nem csak a saját jóllétünkről és egészségünkről kell gondoskodnunk, hanem a kisbabánkéról is, amihez nagyban hozzájárul a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.
A helyes étrend kialakítása nem csak a kismama és a magzat védelmét szolgálja, de megkönnyíti a szülést követő időszakot is.
Mivel ebben az időszakban nem csak a saját energiaszükségletünket kell az étkezésekből biztosítani, hanem a baba fejlődését is, ezért ilyenkor semmiképpen sem tanácsos erős megszorításokkal élni vagy diétázásra adni a fejünket.
Ételsorunk tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire ilyenkor egy nőnek és a magzatnak szüksége van, például teljes értékű gabonák, sok rost és zöldség, egészséges fehérjeforrások és egyéb ásványi anyagok, viszont előfordulhatnak olyan alapanyagok, amelyeket várandósan, illetve szoptatáskor nem ajánlatos fogyasztani. (ilyen például a nyers húsokból vagy nyers tojásból készült ételek, illetve a pasztörizálatlan tej is)
Abban az esetben, ha éppen várandós vagy, vagy esetleg a szoptatási időszakodban vagy, mindenképpen jelezd felénk, hogy ennek megfelelő mennyiségű ételt biztosítsunk a számodra és kizárjuk az étrendedből azokat az alapanyagokat, amiket a kismamáknak érdemes kerülni a terhesség és a szoptatás alatt.
Kivel fogsz konzultálni?
Kovács Noémi
Táplálkozási Tanácsadó
Nagyjából 10 éve, közel 100 kg-ot mutatott a mérleg. Akkor kezdtem el foglalkozni az egészséges életmóddal és a fitness világával, úgy döntöttem, hogy életmódot váltok. Sikeresen lefogytam több, mint 40 kg-ot és közben olyan tudásra tettem szert, amivel már nem csak a saját céljaimat sikerült elérni.
Célom, hogy megmutassam az embereknek, hogy a diétának nem kell az egyoldalú táplálkozásról szólnia és lehet igazán finom ételeket is fogyasztani megfelelő felügyelet mellett. Ha Te magad is a változás útjára szeretnél lépni, de nem tudod, hogy hol kezdd el, próbáld ki a 3 napos próbacsomagunkat és kezdjük el együtt a közös munkát!